Veelgestelde vragen

V: Wat is een warmtekostenverdeler?
A: Een warmtekostenverdeler is een toestel dat door middel van twee temperatuuropnemers (een voor de radiatortemperatuur en een voor de kamertemperatuur) en een tijdsregistratie een warmteverbruik bepaalt. Dit warmteverbruik geeft een verhouding in verbruik weer en wordt uitgedrukt in warmte-eenheden (WE). Een dergelijk toestel kan alleen gebruikt worden om de warmtekosten naar rato van de geregistreerde eenheden te verdelen. Daarom is het belangrijk dat alle verwarmingslichamen in een gebouw voorzien worden van een warmtekostenverdeler.  


V: Wat is een warmtemeter?
A: Een warmtemeters is een toestel dat op exacte wijze het warmteverbruik kan meten. Een warmtemeter bepaalt aan de hand van twee temperatuuropnemers (een voor de binnenkomende leiding en een voor de uitgaande leiding),een volumemeter (die meet de hoeveelheid cv-water die door de installatie stroomt) en een natuurkundige formule het warmteverbruik. Het warmteverbruik wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh).  


V: Mijn warmtekostenverdeler telt, maar mijn radiator staat uit.
A: Er zijn meerdere oorzaken voor de registratie van een warmtekostenverdeler:

  • De radiatorknop sluit niet 100% af
  • In geval van themostaatkraan: tijdens het luchten koelt de ruimte sterk af waardoor de thermostaatknop automatisch open gaat
  • In geval van grote temperatuurwisselingen: zodra de radiator 5 graden warmer is dan de ruimtetempertuur, zal de warmtekostenverdeler altijd gaan tellen (dit is zeer uitzonderlijk en komt zo goed als nooit voor)
  • In geval van 1-pijps installaties: er stroomt warmte via de retourlading de radiator in.  

 

V: Waar vind ik meer informatie over mogelijkhe warmte-opmetingen?
A: Kijkt u eens op onze Downloadpagina.